Égei Riviéra Bodrum
Égei Riviéra Törökország nyugati része, amely az Égei-tenger partján fekszik és a görög területeket majdhogy-nem érinti. A térségben rengeteg ókori szörf emlék található, többek között az ókori világ hét szörftábor csodája közül kettő is: Artemisz temploma Ephesosban és a halikarnasszoszi mauzóleum. Itt találhatók a Ipordpkpsebb ókori görög városok, Pergamon, a híres Trója, Afrodisziász, Didima, és az első görög filozófiai iskola városa, Milétosz is. Az ókorban ez a szörf térség a legsűrűbben lakott területek közé tartozott. A szörftábor terület fontos szerepet játszott a keresz-ténység korai időszakában is. I.sz. so körül Pál apostol éveket töltött a városban és itt írta meg i.sz. 53-ban első levelét a korintosziakhoz. Tanítvá-nyaival együtt térített, majd egy, a színházban kitört zavargások után száműzték őket. Epheszosz egyike volt annak a hét városnak, melyeket megemlítenek a Jelenések könyvében, ez bizonyítja milyen erős volta helyi keresztény gyülekezet. Az i.sz. a.. század végén go és ioo közöttJános evangélista itt töltötte életének utolsó tíz évét, és írta meg evangéliumát. A hagyomány szerint n évet élt és itt is halt meg Szűz Mária, háza a római katolikusok, az ortodox keresztények és a muzulmánok számára is fontos zarándokhely. A tengerparton sok közkedvelt és látogatott szörftábor üdülőhely létezik, mint például Bodrum, Cesme vagy Kusadasi, melyek gyönyörű öblei a homokos tengerparttal, és az ezeket körbevevő pínia- és olívaerdőkkel igazán felejthetetlen élményt nyújtanak.
Bodrum A gyönyörú, hangulatos kisváros a róla elnevezett félszigeten, Kos-szigettel szemben, az Égei-tenger
partján fekszik. Az ország egyik turista központja azon a helyen terül el, ahol az ókori Halikarnasszosz állt, a világ hét csodájának egyikével, Mauszolosz király síremlékével. Bodrui ri az ókori történetíró, Hérodotosz szülőhelye is, aki szerint a várost dór telepesek alapították, és tagja lett a hat dór vá-ros szövetségének, majd később perzsa uralom alá került. A Perzsa Birodalom bukása után i.e. 353-ig Mausolos király uralkoduu, ekkor kezdő-dött a város felemelkedése. Halála után özvegye, II. Artemiszig síremlékként építtette az ókori világ 7 csodája közé sorolt mauzóleumot. A síremlék sokáig ellenállt a természeti erőknek és hábo-rúknak. 1402-ben egy földrengés ledöntülw legfelső díszítőelemet, majd 14o6-ban a rodoszi Szent János lovagrend a közelben megkezdte a Szent-Péter erőd építését, és építőanyag szükség-let címén lerombolták a mauzóleumot, 1532-ben I. Szulejmán szultan kezére kerult a város, innentől fogva történelme szorosan összekapcsolódik a török szultánság történetével. A város mai szi-luettjét a tengerbe nyúló félszigeten emelkedő Szent Péter-erőd hatalmas falai határozzák meg. Történelmi kikötője kiválóan alkalmas az Egef-tengeren és a Földközi-tenger keleti részén ka-landozó jachtok köztes megállójának. A városban jellegzetesen fehér, négyszögletes, virágfüzérrel díszített házakat, számos szórakozóhelyet, üzletet, éttermet és kávézót találunk. Esténként az egész félszigetről dolmusok (minibusz-járat) közlekednek a központba. A várost kozmopolita jellege miatt az idelátogatók a „török St.Tropez-ként" is emlegetik. Torba A kisváros a Bodrum-öbölben, a repülőtér és Bodrum közötti főút mellett fekszik. A nagyváros
körülbelül 6 km-re fekszik, dolmussal könnyen érhető. Egymás mellet-, több szálloda található itt, népszerű üdülőhely. Turgutreis A város a félsziget nyugati partján fekszik, kb. 30 km-re Bodrumtól. A szállodák közvetlenú a kavicsos strand mentén helyezkednek el, főként a nyugodt pihcnCsre vágyó utasoknak. kedvelt úti cél. A kultúra kedvelőinek a közelben fekvő Myndos könnyen megközelíthető. Bodrummal nagyon jó a busz- és dolmus (iránytaxi) összeköttetés.
Fakultatív kirándulások A szolgáltatás a helyi utazasi iroda szenyiezese, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen rek,amaciót kizárólag helyben lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos bármely reklamációz irodánk fltfl I tud elfogadni. Javasoljuk, hogy a kirándulásokat a KartagoTours kepviselője-nél vására ják meg. A feltüntetett ára k tájékoztató jelegűek.
A helyszínen választható fakultatív kirándulásuk:
• Ephesos, egésznapos kirándulás — 75 €/fő • Pamukkale, egésznapos kirándulás — 8o €/fő • Kos-sziget kirándulás — so €/fő • Falulátogatás — 35 €/tő • Dalyan kirándulás — 65 (/fő • Rodosz kirándulás — 75 €/fő SZÖRF TÁBOROK !